הסוף לנחירות

אבחון וטיפול בנחירות ודום נשימה בשינה בילדים ובמבוגרים

התופעה של נחירות ושל דום נשימה בעת השינה היא תופעה שכיחה, אך אינה חייבת להיות גזירה משמיים. תופעה זו, של נחירות חזקות ודום נשימה בעת השינה, יכולה להוביל למצב של שינה לא רגועה, דבר שעלול לגרום לעייפות רבה וחוסר תפקוד משמעותי במהלך היום.

לשינה חשיבות רבה בהתנהלות היומית שלנו; היא זו שמשפיעה על כל המערכות הגופניות שלנו, על מצב הרוח שלנו, על הנינוחות שלנו ועל היכולת שלנו לתפקד. השינה היא, ללא ספק, גורם משפיע ומכריע על חיינו ובריאותנו 24/7.

בשל חשיבות הנושא וכדי לרדת לעומק העניין בהבנת תופעות השינה השונות פנינו לדר' יצחק ברוורמן, מומחה אף אוזן גרון וכירורגית ראש וצוואר על מנת לקבל הסבר מקצועי, כיצד ניתן להפחית את הנחירות או לחילופין למנוע אותן לחלוטין.

נחירות

נחירות הן קול שמושמע כתוצאה מרטט של רקמות רכות שנמצאות בדרכי הנשימה העליונות. הקול של הנחירות יופיע בזמן השאיפה של האוויר כך שלמעשה כל אחד מאיתנו נוחר מדי פעם . בדיקת הנחירות נעשית במעבדת שינה במידה והן מופיעות באופן קבוע וקולני במיוחד כך שהן מעידות על התנגדות כלשהי בגוף הנוחר לזרימת האוויר. מעבר לכך שהנחירות יכולות להציק רבות למי שישן לצד הנוחר, הן יכולות להעיד גם על דום נשימה בשינה ולכן חשוב לבחון אותן ולטפל בהן.

דום נשימה

דום נשימה בזמן שינה הוא תופעה ממנה סובלים כ 10% מהאוכלוסיה. התופעה עצמה, משמעותה הפסקת נשימה בזמן השינה, ואם היא חוזרת על עצמה מספר פעמים במהלך השינה היא פוגעת באיכות ובאורך השינה, מכיוון שהיא מלווה ביקיצות רבות עקב הפסקת הנשימה. כתוצאה מהפגיעה באיכות ובזמן השינה נפגעת גם היכולת התפקודית של האדם בשעות הערות והוא עלול לסבול גם מיובש בפה ומתשישות. דום נשימה בשינה נוצר בעיקר בשל חסימה של דרכי האוויר, אך יש גם סיבות נוספות, שגורמות לתופעה זו, ולכן חשוב לאבחנה, למצוא את הסיבה הספציפית ולטפל בה בהתאם.

למה קשורות הנחירות ודום הנשימה?

נחירות יכולות להעיד על מצב של דום נשימה וזה יכול להצביע על רמות חמצן, שיורדות בדם. התוצאה המיידית של דום נשימה היא ירידה באיכות השינה, אך בכך לא מסתיימת הבעיה. ירידה של רמות החמצן וירידה באיכות השינה יכולות לגרום למחלות לב וללחץ דם גבוה, אך ייתכן שמחלות אלו הן דווקא הגורם לבעיה. בכל מקרה, כדי שהטיפול יהיה יעיל ומותאם לבעיה, ראשית יש לאבחן את הבעיה, ואז לבחור באופן הטיפול הרלוונטי.

כיצד מתבצע אבחון לנחירות ולדום נשימה?

אבחון לנחירות ולדום נשימה מתבצע במעבדת שינה. במעבדה מבצעים ניטור של כל מערכות הגוף כמו מערכת השרירים, בחינת קצב הלב, בחינת תנועות העיניים ועוד. הבדיקות מיועדות לאבחן את התופעה ולהבין מהי חומרת הבעיה. כיום ניתן לאבחן את מקום החסימה בדום נשימה גם על ידי בדיקת Sleep endoscopy. בפעולה זו מוחדר אנדוסקופ דרך אחד הנחיריים באף ובאמצעותו רואים את דרכי האוויר , את מידת חסימתם וכן את מיקומה של חסימה זו. פעולה זו נעשית לאחר טשטוש המטופל על ידי מרדים בסימולציה למצב שינה ולאחריה ניתן לתכנן את הטיפולים הרפואיים הרלוונטיים, שיוצגו מיד.

אלו טיפולים יכולים להתאים במקרים של נחירות או של דום נשימה?

לאחר אבחון הבעיה והבנת חומרתה וסיבותיה, יש לבחון מספר טיפולים רפואיים אשר יכולים לעזור בפתרון בעיית הנחירות ודום הנשימה. חשוב לציין, כי יש להתייחס לכל מקרה לגופו, כי כל מקרה שונה מהאחר, ומאדם אחד למשנהו, וחשוב להתאים את הטיפול לבעיה על פי המלצת הרופא. הטיפולים הנפוצים הם :
•הפחתה במשקל – נמצאה קורלציה בין נחירות, דום נשימה ומשקל עודף. ירידה במשקל יכולה לסייע במיוחד לאנשים, אשר התופעות של נחירות ושל דום נשימה הופיעו אצלם לאחר עלייה במשקל.
•הפחתה בעישון ובשתיית אלכוהול – שתיית אלכוהול לפני השינה יכולה להגביר את הנחירות או את התופעה של דום נשימה, לכן מומלץ, עד כמה שניתן, להימנע משתיית אלכוהול לפני השינה, גם אם שתייה זו מתונה ומתרחשת רק מדי פעם. כמו כן אנשים, שמעשנים, מגלים כי גמילה מסיגריות תורמת רבות להפחתת הנחירות ולשינה טובה יותר.
•שינוי תנוחת שינה – שינה על הגב גורמת ליותר נחירות וליותר מקרים של דום נשימה. שינוי תנוחת שינה ואימון לשינה על הצד יכולות להפחית תופעות אלו.
•ניתוחים והתקנים – ניתוחים שונים באזור האף, החך, הלוע, בסיס הלשון או מכסה הגרון, או התקנים כמו התקן דנטלי, או מסיכת CPAP ירחיבו את דרכי הנשימה וואזור החסימה ולעיתים היעילות שלהם גבוהה למדי. במקרה של ניתוח או הנחת התקן יש להיוועץ ברופא המומחה בתחום.